Αναρρίχηση

Σχολές

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Αθηνών κάθε χρόνο προσφέρει τη δυνατότητα στα μέλη του, να γνωρίσουν την υπέροχη ορεινή φύση της χώρας μας, να εκπαιδευτούν στις βασικές δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να κινηθούν στα βουνά με άνεση και ασφάλεια και να βιώσουν την ξεχωριστή δραστηριότητα της ορειβασίας, μέσα από τα άψογα καταρτισμένα εκπαιδευτικά προγράμματά του.

Οι βασικές σχολές που πραγματοποιούνται καλύπτουν τις πτυχές της ορειβατικής δραστηριότητας πεζοπορία/ορειβασία, αναρρίχηση και ορειβατικό σκι και οργανώνονται, στελεχώνονται και υλοποιούνται σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό κανονισμό της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης.

Στις σχολές του ΕΟΣ Αθηνών διδάσκουν έμπειροι ομοσπονδιακοί εκπαιδευτές με πλούσια ορειβατική δράση στα βουνά της Ελλάδας και του εξωτερικού: Τζώρτζης Μηλιάς,  Γιάννης Πετρομιανός, Ιπποκράτης Παλαπάνογλου, Σταύρος Μωραιτίνης, Παύλος Τσιαντός, Γιώργος Κλαουδάτος, Δημήτρης Τιτόπουλος, Γιώργος Βουτυρόπουλος κ.α.

Σχολές Αρχαρίων

Το πρώτο επίπεδο εκπαίδευσης περιλαμβάνει δυο κατηγορίες σχολών: σχολές ορειβασίας αρχαρίων και σχολές αναρρίχησης βράχου αρχαρίων.

Σκοπός των σχολών αυτών είναι να δώσουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με τη φύση και τη περιπέτεια μέσω της ορεινής πεζοπορίας/ορειβασίας και της αναρρίχησης βράχου και να αποκτήσουν την τεχνική κατάρτιση που απαιτείται ώστε μετά τη σχολές να μπορούν να ασκήσουν αυτόνομα και με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια τις δραστηριότητες αυτές. Η σχολές επίσης, σκοπεύουν στη διαπαιδαγώγηση του υποψήφιου ορειβάτη στο πνεύμα της προσπάθειας, της αλληλεγγύης και της αγάπης για τη φύση.

Σχολές αρχαρίων αναρρίχησης βράχου γίνονται δύο το χρόνο, μια την Άνοιξη και μια το Φθινόπωρο, σε δημοφιλή αναρριχητικά πεδία της Αθήνας και της νότιας Ελλάδας. Για την ορεινή πεζοπορία/ορειβασία γίνεται μια σχολή το χρόνο και δίνεται έμφαση στις χειμερινές συνθήκες, γι’ αυτό πραγματοποιείται σε κάποια από τα ψηλότερα βουνά της νότιας Ελλάδας τους πρώτους μήνες του έτους.

Οι δυο σχολές περιλαμβάνουν θεωρητικά μαθήματα στα εντευκτήρια του συλλόγου και πρακτική εξάσκηση με εξορμήσεις τα Σαββατοκύριακα.

Σχολές Αναρρίχησης Αρχαρίων περισσότερα εδώ 

 

Σχολές Μέσου Επιπέδου

Το δεύτερο επίπεδο εκπαίδευσης περιλαμβάνει δυο κατηγορίες σχολών: σχολές αναρρίχησης βράχου μέσου επιπέδου και σχολές ορειβασίας μέσου επιπέδου

Οι σχολές αυτές γίνονται αδιαλείπτως από τον σύλλογο τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια και από αυτές έχουν αποφοιτήσει σχεδόν όλοι οι γνωστοί αλπινιστές της Αθήνας. Σκοπός των σχολών αυτών είναι να εφοδιάσουν τους νέους ορειβάτες με τις απαραίτητες γνώσεις και ικανότητες που απαιτούνται για την άσκηση της δύσκολης και πολύπλοκης δραστηριότητας της αναρρίχησης σε ορθοπλαγιές ψηλών βουνών και να τους φέρει σε επαφή με τη “μεγάλη αλπινιστική περιπέτεια”.

Η σχολή μέσου επιπέδου ορειβασίας γίνεται μια φορά το χρόνο, ενώ η σχολή μέσου επιπέδου αναρρίχησης βράχου γίνεται μία ή δύο φορές το χρόνο (Άνοιξη ή/και Φθινόπωρο). Οι δυο σχολές περιλαμβάνουν θεωρητικά μαθήματα στα εντευκτήρια του συλλόγου και πρακτική εξάσκηση με διήμερες-τριήμερες εξορμήσεις σε μεγάλες ορθοπλαγιές.

Λεπτομερή προγράμματα των σχολών μπορείτε να βρείτε και στη γραμματεία του συνδέσμου μας.

Σχολές  Αναρρίχησης Μέσου Επιπέδου περισσότερα εδώ 

 

 

Αποστολές

Ο ΕΟΣ Αθηνών δραστηριοποιείται στο χώρο της αναρρίχησης έχοντας στο ενεργητικό του άνοιγμα πλήθους αναρριχητικών διαδρομών σε όλα τα βουνά της χώρας, καθώς και στο εξωτερικό. Παρακάτω παρατίθονται μερικές από τις πιο σημαντικές αποστολές του συλλόγου.

 • Αποστολή ΕΟΣ Αθηνών Daulagiri 1990
 • H βόρεια ορθοπλαγιά του Eiger το 1994
 • 72 ώρες στις Droites – Φεβρ. 1998
 • Αποστολή ΕΟΣ Αθηνών Daulagiri 1998
 • Αποστολή ΕΟΣ Αθηνών 2004 στο Denali (McKinley)
 • Η διαδρομή Nose στο El Capitan 1993
 • Αποστολή ΕΟΣ Αθηνών 1996 Muztag Ata 7.546 μ.
 • Αποστολή ΕΟΣ Αθηνών 1997 Huascaran 6.768 μ.
 • Αποστολή στο Έβερεστ-Βόρεια πλευρά 2004
 • Αποστολή στο Έβερεστ-Νότια πλευρά 2004
 • Βουλγαρία 2009 – Σεμινάριο αναρρίχησης στον πάγο
 • Ανεβαίνοντας το 1980 την Adolf Rey στις Άλπεις