Η Βαράσοβα σε καραντίνα!

Άλλο ένα περιστατικό από σπάσιμο βύσματος είχαμε τη Κυριακή που μας πέρασε στη Βαράσοβα.

Αναρριχητής που σκαρφάλωνε στη διαδρομή Ψυχώ και συγκεκριμένα στη δεύτερη σχοινιά, έκανε σεκ στο βύσμα πριν το ρελέ και αυτό έσπασε με αποτέλεσμα να κάνει απροσδόκητη πτώση που ευτυχώς τη σταμάτησε το από κάτω βύσμα, γλιτώνοντάς τον από τα χειρότερα.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις το συγκεκριμένο βύσμα είναι από τη παρτίδα βυσμάτων με την οποία ανανεώθηκαν οι ασφάλειες του 70-80% των διαδρομών της Βαράσοβας το 2004, βύσματα που σύμφωνα με τις προδιαγραφές αν και ανοξείδωτα είναι ακατάλληλα για τοποθέτησή τους σε παραθαλάσσια πεδία όπως είναι η Βαράσοβα. Το βύσμα έχει σταλεί ήδη για εξέταση και αναμένουμε τη πλήρη αναφορά.
Υπενθυμίζουμε ότι είναι η δεύτερη φορά που καταγράφεται ανάλογο περιστατικό. Τον Απρίλιο του 2010, είχε συμβεί ανάλογο σε διαδικασία ραπέλ.
Η σημασία του πεδίου της Βαράσοβας, ο όγκος του, οι πολλές διαδρομές όλων των στιλ και δυσκολιών και ο πολύ μεγάλος αριθμός όχι μόνο αναρριχητών, αλλά και σχολών αναρρίχησης που το επισκέπτονται, κάνει επιτακτική τη λύση αυτού του προβλήματος, που δε μπορεί να είναι άλλη από την αλλαγή των ασφαλειών με βύσματα που τηρούν τις προδιαγραφές.
Είναι προφανές ότι μέχρι να γίνει αυτό, όλοι όσοι επιλέγουν να σκαρφαλώσουν στη Βαράσοβα, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν σχολαστικά τους κανόνες ασφάλειας.

Πηγή: Ανεβαίνοντας