2000-2007 – Πρόγραμμα ορειβασίας του Συνδέσμου για απεξαρτημένους νέους

Ο Σύνδεσμος από το 2000 διοργάνωσε προγράμματα γνωριμίας με την ορειβασία για νέους και νέες, που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα απεξάρτησης από φαρμακευτικές ουσίες.
Συνεργάσθηκε από το 2003 με το ΚΕΘΕΑ και κατά τις χρονικές περιόδους 2003-2004 και 2004-2005 πραγματοποίησε πειραματικό πρόγραμμα σχολών ορειβασίας για απεξαρτημένα νέα άτομα με επιχορήγηση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Το πρόγραμμα ακολούθησε την λογική της σχολής ορειβασίας του Συνδέσμου διαρκώντας από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη για να μπορέσει να καλύψει την ορειβατική δραστηριότητα στις διαφορετικές εποχές του χρόνου.Το πειραματικό πρόγραμμα έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν την ορεινή πεζοπορία, την αναρρίχηση βράχου, τον αλπινισμό, όπως και το φιλοσοφικό και ιδεολογικό έρεισμα της ορειβασίας, που την καθιστά κάτι πολύ περισσότερο από μία αθλητική απλώς δραστηριότητα. Υποβλήθηκε στο ΚΕΘΕΑ και στην Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς έκθεση πεπραγμένων και οικονομικός απολογισμός.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του Τομέα Έρευνας του ΚΕΘΕΑ κ. Γεράσιμος Παπαναστασάτος, συνέταξε στη συνέχεια και την  επιστημονική αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία είναι προσβάσιμη στην ιστοσελίδα μας στη στήλη “Άρθρα”.

Το πρόγραμμα συνεχίσθηκε και κατά την περίοδο 2005-06, με ορειβατικές πεζοπορικές αναβάσεις για νέους και νέες που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ. Παράλληλα διοργανώθηκαν δράσεις δενδροφύτευσης σε βουνά της Αττικής στις οποίες συμμετείχαν και μέλη του Συνδέσμου.

Δεδομένου ότι το πρόγραμμα συνεχίσθηκε χωρίς επιχορήγηση, με συνέπεια την αδυναμία μίσθωσης λεωφορείου για τις μετακινήσεις, οι αναβάσεις έγιναν κυρίως στην Πάρνηθα, όπου οι ομάδες μπορούσαν να πηγαίνουν με αστικό λεωφορείο.

Το πρόγραμμα προσέγγισης με τον χώρο της ορειβασίας, που πραγματοποιήθηκε κατά την χρονική περίοδο 2006-07 περιελάμβανε απλές ορειβατικές αναβάσεις, βασικά στοιχεία αναρρίχησης στον βράχο Βαρυμπόμπης (κόκκινη πίστα) και θεωρητικό μάθημα με βασικές γνώσεις που απαιτούνται για την ασφαλή πεζοπορική κίνηση στο βουνό.

Στις αναβάσεις αυτές συμμετείχαν θεραπευτές των κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ καθώς και δύο απεξαρτημένοι νέοι, οι οποίοι ολοκλήρωσαν επιτυχώς την σχολή ορειβασίας, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ τα προηγούμενα χρόνια και πλέον βοηθούν στο πρόγραμμα.

Οι αναβάσεις από το 2005 και μετά, έγιναν μόνον σε χρονικές περιόδους, που δεν απαιτούσαν χρήση εξοπλισμού χειμερινού βουνού. Κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών του 2006 έγιναν αναβάσεις στην Πάρνηθα στις 28/10/2006 (συμμετείχε ομάδα 30 ατόμων από την θεραπευτική κοινότητα ΕΞΑΝΤΑΣ του Πειραιά) και στις 25/11/2006 (συμμετείχε ομάδα 25 ατόμων από την θεραπευτική κοινότητα ΝΟΣΤΟΣ της Σαλαμίνας).

Ατυχώς η δενδροφύτευση στην Πεντέλη που διοργανώθηκε στις 10/12/2006 με την συμμετοχή μελών καθώς και μαθητών της σχολής ορειβασίας του Συνδέσμου κατέληξε να γίνει μόνον από τα μέλη μας, διότι οι κοινότητες του ΚΕΘΕΑ για δικούς τους οργανωτικούς λόγους δεν εμφανίσθηκαν. Η Πεντέλη πάντως το ευχαριστήθηκε. Κάποιες αναβάσεις έγιναν και τον Απρίλιο του 2007, αλλά στη συνέχεια το πρόγραμμα ατόνησε.

Το πρόγραμμα όλα τα χρόνια λειτούργησε υπό την ευθύνη του εκπαιδευτή ορειβασίας Βαγγέλη Βρούτση (6977-804989)με την βοήθεια μελών μας και κυρίως παλαιών μαθητών της σχολής ορειβασίας του Συνδέσμου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *